nový sud, co s ním

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce nový sud, co s ním

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 14 příspěvků - 1. až 14. (celkem z 14)
  • Autor
    Příspěvky
  • #152712 Odpovědět

    onda
    Host

    Zdravím zkušenější,

    dostal jsem nový dubový sud, teď řeším jak jej správně zavínit atd. v knihách jsem našel několik postupů z nichž ten pro mě nejrealnější je vyplachování horkou a studenou vodou, soda + kys. vinná atd.. chci se zeptat zda nemáte někdo vyzkoušený nějaky jiný třeba lepší postup.

    potom bych ho chtěl zavínit to jsem si myslel že by se dalo provést rozmýchanýma kalama po stáčce, nechat je v něm alespoň týden pak vypláchnout zasířit a už plnit mladýmn vínem. Je tento postup možný?? Jde mi o to abych sud nezničil.

    diky

    #152713 Odpovědět

    MOLL
    Host

    nezničíte, ale víno chytne duběnku.

    Pokud spěcháte a máte zdroj horké páry, taky je prý dobrá

    #152714 Odpovědět

    onda
    Host

    No právě žádný zdroj páry nemám..

    #152715 Odpovědět

    pasa
    Host

    Když dáš to toho víno a bude to cítit duběnků, tak to nazveš českým barykem.

    #152716 Odpovědět

    MOLL
    Host

    vyplachovat a Pak ty kvasnice či druhák a pak teprve víno

    #152717 Odpovědět

    Brumovice
    Host

    Kdysi jsem dostal od bednáře tento recept. Na 100 litrů vody 2 dcl kyseliny sírové ( vždy lít kyselinu do vody, nikdy ne naopak) a nechat týden luhovat. Potom zase na 100 lirů vody rozpustit 2 kg kuchyňské sody, znovu nechat týden luhovat.Pak několikrát vypláchnout čistou vodou a pak zasířit.

    #152718 Odpovědět

    onda
    Host

    a máš to vyzkoušené? nebo je to jen teorie?

    #152719 Odpovědět

    Bosch077
    Host

    Kyselina sírová do autobaterií sem také používal na vypláchnutí .pak louh do wc nemusí byt soda.pak kyselinu citronová.

    #152720 Odpovědět

    Brumovice
    Host

    Je to vyzkoušené, dělal jsem tak několik sudů.

    #152721 Odpovědět

    spaceman5
    Host

    též mám tu kyselinu vyzkoušenou

    #152723 Odpovědět

    Bosch077
    Host

    Ještě jaký máš ten soudek? A na bílé nebo červené do něj pujde? Mě třeba bíĺé chutna z akatovej.červené z dubove.

    #152728 Odpovědět

    Bosch077
    Host

    Co jsem dostal dubový nový barik tak ten jsem jen oplách vodú a naplníl. A výborné vínko z toho.už po 2rokách to strácí na síle. Budu ho použivat dal. A pořídim si další. Chutna mě to tá vanilka tam.

    #152734 Odpovědět

    onda
    Host

    No diky vsem za podnetne rady.

    Asi to udelam jak jsem puvodne chtel, vcera jsem se bavil se znamim, je to starsi pan a ten mi rekl: na zavinovani se vy..r! pokud je to kvalitni sud tak tam dej to nejlepsi co mas…

    no tak letos tam dam to ceho mam nejvic a za pul roku uvidime zda to bylo dobre rozhodnuti… Jo a budu tomu rikat VELKOMORAVSKY BARYK!!!

    #152736 Odpovědět

    vinlok
    Host

    na tom ci je dubovy sud zvnutra vypaleny,ako silne vypaleny a ake vino do neho pojde.podla mojich skusenosti by z takeho noveho sudu malo byt vino s vyssim alkoholom a malo by prejst malolaktickou fermentaciou.dajte tam to najlepsie co mate a kostujte najlepsie kazdy tyzden.necakajte pol roku,ak sa vam bude zdat ze uz ma tej sudovej chuti dost tak to precerpajte do inej nadoby.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 14 příspěvků - 1. až 14. (celkem z 14)
Odpověď na: nový sud, co s ním
Osobní informace: