filtrace křemelinou vs stáčení

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce filtrace křemelinou vs stáčení

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #152635 Odpovědět

    berelo
    Host

    Co je pro budoucí víno lepší, např. párkrát stočit a nechat ležet kalné a vyfiltrovat křemelinou někdy až na jaře? nebo vyfiltrovat křemelinou co nejdříve do čista a nechat ležet do jara? Děkuji za odborné rady a zkušenosti. Tím že lepší je to na kvasnicích apod. tak takové možnosti předem zavrhuji, už se mi párkrát spíše víno zkazilo než zlepšilo ležením na kvasnicích apod.

    #152636 Odpovědět

    MOLL
    Host

    tím líp. Ale pokud je dobrý důvod proč filtrovat, tak je to dobrý důvod. Obvykle je to čas. Nebo sterilizace.

    Ale co chcete odstranit vy?

    Zdá se, že chcete filtrovat za každou cenu.

    Filtrace vínu nic nepřidává, jen bere.

    #152637 Odpovědět

    berelo
    Host

    no tak nepřijde mi,že křemelina něco bere, spíš různé přípravky a desky u těch mám odzkoušeno že berou a hodně. U křemeliny aspon senzoricky a nijak chutově mi přijde, že nic. Vzhledem ke koncovým spotřebitelům musí být víno řádně čisté a mít jiskru, každopádně vše nechávám naležet několik měsíců. Ale jde mi spíš o to, že pokud už se tedy filtraci nevyhnu což ani v plánu nikdy nemám, tak jestli je pro víno přínosnější ji udělat spíše dříve nebo později(jak uvádím např rozsah 4 měsíců), jestli víno lépe zraje již čisté nebo bez jiskry dá se říct kalnější-kalné a zda to má na něco vliv?

    #152639 Odpovědět

    vinolok
    Host

    s chutovymi vlastnostami vina teraz, tak filtrujte teraz.ale bude sa vam horsie filtrovat kalne vino ako keby ste ho nechali spontanne vycistit a fitrovali by ste neskor.

    #152640 Odpovědět

    valtičákjakpoleno
    Host

    Člověk si tady musí uvědomit jednu věc… Jsou ty jemné kaly na kterých by mělo mladé víno ležet zdravé? Pokud ano, tak je jasná volba v ležení na jemných kalech, pokud ne, tak rychle vyčistit. Byly hrozny zdravé? Pokud ano, tak nechat na jemných kalech (pokud jsou zdravé), pokud ne, tak zase rychle vyčistit. Jsou i možnosti jak postupovat při nezdravých hroznech či kvasinicích, víno pak vyčistit a buď přidat jiné a zdravé kvasnice a nebo přípravek na bázi buněčných stěn kvasinek a „batonážovat“ na něm.

    Další otázkou je, jaká je to odrůda? IO, MM, PA…voňavky bych asi čistil rychleji, pokud mám RV, RR, RB, CHAR, VZ, SZ…a další tak si nedovedu představit, že bych to nenechal aspoň do března na jemných kalech. Zdravé kvasnice jsou to nejlepší co vínu můžete dát.

    Takže, čeřit a filtrovat dřív to, co potřebujete a hlavně to o co si řekne víno. Pokud potřebujete ale udělat víno na „delší trať“ rozhodně bych počkal, míchal na kalech a tu filtraci udělal třeba až v dubnu, květnu…

    Jinak 2014ky se zatím z mojeho pohledu jeví jako pěkně aromatické, ale slabé v těle…spíš takové vodičky a zmohutnit je jinak než na kalech stejně nedokážete.

    Ale pokud to víno potřebujete prodat teď, tak je to vlastně stejně jedno…:)

    #152642 Odpovědět

    valtičákjakpoleno
    Host

    A jinak k té filtraci…pokud máte možnost filtrovat křemelinou…neřešil bych to, je dost šetrná k vínu, tak je to asi jedno kdy.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
Odpověď na: filtrace křemelinou vs stáčení
Osobní informace: