Člověk si tady musí uvědomit jednu věc… Jsou ty jemné kaly na kterých by mělo mladé víno ležet zdravé? Pokud ano, tak je jasná volba v ležení na jemných kalech, pokud ne, tak rychle vyčistit. Byly hrozny zdravé? Pokud ano, tak nechat na jemných kalech (pokud jsou zdravé), pokud ne, tak zase rychle vyčistit. Jsou i možnosti jak postupovat při nezdravých hroznech či kvasinicích, víno pak vyčistit a buď přidat jiné a zdravé kvasnice a nebo přípravek na bázi buněčných stěn kvasinek a „batonážovat“ na něm.
Další otázkou je, jaká je to odrůda? IO, MM, PA…voňavky bych asi čistil rychleji, pokud mám RV, RR, RB, CHAR, VZ, SZ…a další tak si nedovedu představit, že bych to nenechal aspoň do března na jemných kalech. Zdravé kvasnice jsou to nejlepší co vínu můžete dát.
Takže, čeřit a filtrovat dřív to, co potřebujete a hlavně to o co si řekne víno. Pokud potřebujete ale udělat víno na „delší trať“ rozhodně bych počkal, míchal na kalech a tu filtraci udělal třeba až v dubnu, květnu…
Jinak 2014ky se zatím z mojeho pohledu jeví jako pěkně aromatické, ale slabé v těle…spíš takové vodičky a zmohutnit je jinak než na kalech stejně nedokážete.
Ale pokud to víno potřebujete prodat teď, tak je to vlastně stejně jedno…:)