Jsem hlavně teoretik. V mých podmínkách mi nic jiného nezbývá. Ale není důvod aby to bylo na závadu. Myslím, že je tu málo lidí, kteří něco vymysleli sami, taky jste všechno od někoho slyšeli, nebo přečetli. Jo a ani vinařskou školu nemám.
Ale nebál jsem se zeptat a pak si přečíst něco i v cizím jazyce a řeknu vám, už za hranicemi maj na lecos jiný názor. Netvrdím, že vždycky lepší.
Taky jsem se nebál zasadit na zkoušku pár cizích odrůd.
Vína jsem během času udělal pár set litrů, tisícovku to zatím nedá.
Čiřidel je pořád jen pár, na hnilobu kromě uhlí zbývá jen bentonit a želatina, následně na ni případně tosil.Ale taky jsem jsem schválně psal, že je třeba zkoušet. Dr Balík nám předváděl, jak v koštovačkách ozkoušet co nejvíc kombinací a různých koncentrací a potom ohodnotit, která dopadla nejlíp a podle té spočítat dávku. Bez toho je celé čiření jen hurá akce ve stylu „dám toho co nejvíc, čím víc, tím líp!“
Ale tohle pravidlo u čiření neplatí. Čiřidlo do vína nedáváme jen kvůli jiskře, ale i kvůli chuti! I když čiřidlo do vína přidáváme, čiřidlo z vína vždy odebere. A na to co sebrat má, a co nemá, má svůj vlastní názor a ten může být od toho vašeho hodně odlišný. Tak hodně štěstí a skvělá vína.
Zase je to román. Mě ani není divný, že jste napruzený, když to máte po mě číst.Tak raději příště napište aspoň kousek sám. Od toho přeci fórum je.