Hrozny pomelu, dám disiřičitan 10-15g na 100kg, vylisuji za cca 5 hodin, když dám enzim, tak i za 3 hodin, když je teplo a hniloba jako letos, není asi potřeba dlouho rmut ležet. Při chladných dnech, nechám i přes noc. Vylisuji, nechám odkalit 12-24h, stočím a na kaly používám kornouty z BS-vinařské potřeby za 300,- Kč kus, k tomu koupím 6 chromových háčků, zavěsím do plast nádoby a naleju tam 30l kalů. Za 24 hodin mám křišťálový mošt. Samozřejmě je trochu oxidován ale v poměru k celkovému množství je to maličkost, na kvalitě vína nemá vliv. Kornouty opláchnu vodou a jede se dál. 500kg hroznů – cca 300l moštu – někdy i 90l kalů, 3 kornouty a je vystaráno. Potom dosladit, kvasinky atd.