Odpověď na:

Úvodní stránka Fóra Odpověď na:

#152424

Keš
Host

Mošt odkaluji bežně každý rok. Pomleté hrozny -rmut-zasířím podle kvality hroznů, obyčejně 10 g kaliumpyrosulfitu/100 kg, letos z důvodů poškození hroznů jsem použil 20 g pyrosulfitu/100 kg – plesnivé a shnilé části hroznů jsem při sběru odstraňoval. Po naležení rmutu lisuji, šťávu dávám do skleněných demižonů, kde je dobře vidět průběh usazování kalů, další zasíření šťávy už není nutné. Kaly nechám bez problémů sedimentovat 12 – 24 hodin při teplotě ve sklepě 14 °C, ještě nikdy se mi šťáva za těchto podmínek nerozkvasila. Rozhraní mezi vrstvou kalů a kvalitně čistou šťávou je téměř dokonalé, umožňuje pohodlné stáhnutí šťávy. Problém je, co s tou vzácnou šťávou v kalech. V minulosti jsem kaly dával do bloku vylisovaných matolin v lise (mám malý ruční lis). Letos jsem poprvé použil na zpracování kalů vláknitou celulózu Greencell – na 100 l kalů se rozdrobí asi 2 kg celulózy Greencell a dokonale rukou promne a promíchá – vznikne jakési polotekuté „bláto“, které se dá volně (bez plachetky !!) do lisu a vylisuje se, já jsem toto „celulózové bláto“ přidával jako vrstvu do bloku rmutu v lise. Dostal jsem téměř dokonale čistou šťávu a tak jsem kaly pohodlně a dokonale využil. 1 kg celulózy Greecell stojí 95 Kč, prodává Vinařský dům Kopeček, Dubňany, pro malovinaře (to je můj případ) prodávají Greencell v 3 kg balení. Zadejte si do vyhledávače „Vinařský dům Kopeček Dubňany“ na horní liště si zvolte „Rádce vinaře“ následně „Vinařův podzim“ a tam si otevřete článek „Ani kapka na zmar …“, kde najdete ostatní podrobnosti. Zkuste to a věřte, že to výborně funguje, jak jsem se o tom přesvědčil i já sám. JJ.