Postup stanovení obsahu cukru moštoměrem

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Postup stanovení obsahu cukru moštoměrem

  • Toto téma obsahuje celkem 9 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel dlouhej a poslední změna proběhla 1.10.2014.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (celkem z 10)
  • Autor
    Příspěvky
  • #152371 Odpovědět

    Mirus
    Host

    Jak správně postupovat při stanovení cukernatosti moštu? Měříte po pomletí nebo až po vylisování? Hned nebo až po určité době? Každé toto měření vykazuje trochu jiné hodnoty.

    #152373 Odpovědět

    Tomason1975
    Host

    Měření se má provádět po dokalení při 15 stupních moštu!

    #152375 Odpovědět

    dlouhej
    Host

    Letos jsem to zkoušel u VZ po mletí,po lisování a nakonec po odkalení,rozdíl byl cca 1/4 stupně(po odkalení bylo nejmeně).Nevím jak pro koho,ale pro mně je tento rozdíl celkem nepodstatný.

    #152376 Odpovědět

    Tak jsem sklidil Kernera a Tramín, oba mošty mají 21°NM po vylisování. Tramín by sice mohl ještě týden viset, ale vzhledem k nízkým kyselinám (6 g/l mošt) jsem asi udělal dobře. Lokalita Praha. V Čechách letos jsou vinice v lepším stavu a vyzrálejší než na Moravě.

    #152377 Odpovědět

    babra
    Host

    Dle několika hlav zasazených na zahradě u zdi nelze soudit. Zvlášť když se tomu ještě fouká do zadku.

    #152383 Odpovědět

    centor
    Host

    babra: pokud jste reagoval na mě, tak vězte, že vinice v Čechách mám zmapované a na Moravě mám spoustu vinařů-přátel a jsme v „odborném“ kontaktu… 🙂 Prostě to tak letos vyšlo, protože tu v krizovém období tolik nechcalo.

    #152389 Odpovědět

    babra
    Host

    centor: Faktem je, že je to letos opravdu horší, kromě každodenních dešťů bylo celkově méně slunečných dní a chladné noci přišly už v půli srpna. Všichni si stěžují na hnilobu, někde uspíšili sběr, aby sklidili aspoň něco. Někteří v zoufalém boji proti hnilobě odlisťovali i v době zrání, hrozny zachránili, ale cukernatost katastrofální. Můj řádek Dornfelderu na zahradě vypadá díky intenzivnímu a detailnímu ošetřování docela hezky, dokonce má ještě pěkné listy, ale na pozdní sběr to letos nebude.

    #152391 Odpovědět

    Nechran
    Host

    Bez plísní, stále zrají …. :o) i v Čechách mají nárok na dobrý rok a krásné babí léto.

    #152401 Odpovědět

    stary zanek
    Host

    To je fajn, ze se vam dari, akorat vinice v Cechach tvori cca 4% rozlohy vinohradu v CR a v dlouhodobem prumeru produkuji 2% vina. No letos to asi bude vic, mozna 5%?

    #152409 Odpovědět

    dlouhej
    Host

    špičkujete se pěkně,ale v této debatě šlo původně o něco úplně jiného 🙂

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (celkem z 10)
Odpověď na: Postup stanovení obsahu cukru moštoměrem
Osobní informace: