Loni jsem ho dělal poprvé,z 20 hlav, letos jich rodí o 5 víc. Loni měl 23,5 st.NM, trochu jsem ho zarazil na zbytkový cukr, měl ale málo kyselin, chuť výborná. Letos jsem přistoupil k oddělenému sběru. Před 3 týdny jsem cca třetinu posbíral, mělo to 19 st., je téměř dokvašen, kyselinky jsou cítit. Nepoužívám žádné kvasinky, lehce odkalím, cca 2 litry moštu dám za okno do tepla, za pár dní se rozjede a přidám ho do moštu. Zbytek hroznů ještě nechávám na keřích, listy jsou zelené jak v červenci, ani mrazy je nepoškodily. Hrozny zdravé, sem tam náznak šedé hniloby. Nejsou téměř chemicky ošetřované, i když vedle mám i odrůdy jiné, které choroby měly. Jen mě potrápil hálčivec, nasadil jsem na něho T pyri dravého roztoče a ten se viditelně snaží. Sbírat budu dle počasí, stavu listů a hroznů, protože chuťově stále sládne. Možná až koncem října. Ať se daří.