kyselost

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
  • Autor
    Příspěvky
  • #149906 Odpovědět

    tomasc
    Host

    Dobrý den, u bílého vína mám poměrně kyselou chuť. Je to možné to něčím urovnat? Děkuji.

    #149908 Odpovědět

    martinoso
    Host

    Dá se upravit kyselost, ve vinařských potřebách je možné koupit přípravky na odkyselení. Ale záleží jaké to máte víno a zkusil bych kyseliny prvně změřit než bych dělal nějaké zásahy. A co to máte za odrůdu?

    #149909 Odpovědět

    td
    Host

    skuste zvednout zbytkovy cukr treba o 1 mozna 1.5 az 2 gramy. Hezky to nekdy vybrousi ty ostre hrany

    #149910 Odpovědět

    Sivy
    Host

    Snížení kyselosti vín dosáhneme i vystavením vína chladu. Teplota může být až -4 °C. Tato teplota podporuje tvorbu vinného kamene.

    #149911 Odpovědět

    tomasc
    Host

    mám to směs chardonnay, ryzlink a veltlín.

    #149913 Odpovědět

    zanek
    Host

    Aby se vymrazil vinny kamen a tim i kyselina vinna je potreba dodat do vina draselne ionty – idealne sirit pyrosulfitem draselnym.

    Ja bych s odkyselovanim nespechal, teda jestli nepotrebujete vino k okamzite spotrebe. Ulezenim se vino harmonizuje a dostatek kyselin je jednim z predpokladu dlouhodobeho zrani. Co se zda neharmonicke ted, muze byt za dva roky vino na 95 bodu.

    #149914 Odpovědět

    cechura09
    Host

    bych plně souhlasil. Nekvaltujte, nechte vino lezet. Odstíny chutí v mladém víně se mění poměrně rychle. Před měsícem jsem měl ten samý pocit který popisujete, dnes se zdá že se to porovnalo. Někdy to chce nekoštovat jen ve sklepě, ale vzit si flašku domů. V teple je to někdy jinak. jura

    #149915 Odpovědět

    Drahos
    Host

    To nám jistý Pavloušek z Lednice na vinařském semináři poradil:

    Nařeďte vodou a doslaďte cukrem. Pak to nebude tak kyselé.

    #149919 Odpovědět

    NadcentDocent
    Host

    Pavloušek je vůl…a dokonce bych vám aj věřil, že to řekl…

    #149922 Odpovědět

    Oldikk
    Host

    Po staru se vykládalo, že kdo neumí odkyselit, tož to néni vinař.. Ale popravdě Pavloušek vám to asi řekl jen tak do placu, asi to nemela být fundovaná rada? Nemyslím si, že je to co píše nadcentdocent, ale jako docent by takové zahrádkářské rady dávat neměl ani z legrace.

    #149923 Odpovědět

    zanek
    Host

    Muzeme debatovat jestli to bylo dobre nebo ne, ale dolit vodu do mostu byl po desetileti, ne-li odjakziva, „standardni operacni postup“ ke snizeni kyselosti vysledneho vina. S dostupnosti repneho cukru v 19. stoleti se tento postup asi jeste vic uplatnil, spis i presel do falsovani vina a delani „druhaku“. To, ze vysledkem naredeni mostu bylo vino jen stolni jakosti a vypilo se vetsinou doma je jina vec.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
Odpověď na: kyselost
Osobní informace: